LeaGrepo


Odgovara:
Lea Grepo, dr. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Imam mačka starog 3 godine koji je zdrav, ali već godinu dana grize vrh svog repa tako jako da ga raskrvari i ostavlja krvave mrlje po kući. Mi smo bili odsutni mjesec dana, ali nije bio sam u kući i imao je sve, spava jede i igra se normalno, ali odjednom se počne vrtjeti i grize se za rep ili se liže i grize vrh repa, ima kraste. Što da radim? Hvala, Ivana

O: Postoji jedna pojava kod mačaka koja ima nekoliko naziva: Sindrom mačje hiperestezije (preosjetljivosti), Mačja psihogena alopecija, Sindrom automutilacije (samoozljeđivanje), Bolest trzanja kože, Atipični neurodermitis.

Mačke koje imaju ovaj sindrom pokazuju izrazitu nadraženost kože koja može biti praćena trzajima mišića leđa pa sve do korjena repa. Može biti popraćeno i glasnim mijaukanjem, posebno noću. Nakon dodira, počinju se neobično ponašati, vrtjeti, loviti svoj rep, gristi ga sve do te mjere da si stvaraju rane koje naravno prelaze u kraste, koje one opet grizu itd. Kako se isto ponašanje ponavlja, rep ne može zacijeliti...

Ovo se može odnositi i na neki drugi dio tijela, šape, sve što životinja može dohvatiti.

Smatra se da je ovo poremećeno ponašanje zapravo posljedica kronične depresije. Iako to vlasnicima zaista može zvučati čudno, svakako postoji i može se dijagnosticirati uzevši u obzir dosta faktora oko životinje i naravno detaljnim pregledom u veterinarskoj ambulanti.

Pokušajte se sjetiti svih promjena koje su mogle utjecati na (ne)zadovoljstvo i raspoloženje Vašeg ljubimca jer oni su jako skloni reagirati na promjene koje su se dogodile u njihovom životnom prostoru. Te promjene se Vama mogu činiti beznačajne, ali ljubimcima ne moraju biti. Npr. premještanje namještaja u kući, selidba, dolazak novog člana u obitelji, odlazak člana obitelji, novi ljubimac ili bilo što što je promijenilo svakodnevnu rutinu ili nešto zbog čega bi se Vaša maca mogla osijećati ugroženo. Bol također može biti uzrokom ovakvog ponašanja. Značajno je i to što ste bili odsutni mjesec dana, iako je, kako navodite, problem počeo dosta ranije, ali uzmite u obzir i to. Voli li maca možda izaći van, a uskraćeno joj je? Mnogo je faktora... Osobno sam imala pacijenta koji si je do kosti grizao nogu nakon što je kći vlasnika otišla na fakultet i odselila se. Prestalo je kada se nakon 5 godina vratila kući.

Svakako Vam savjetujem da s ljubimcem posjetite veterinarsku ambulantu gdje ćete obaviti detaljan pregled i gdje će kolege isključiti postojanje alergija, parazita, bolova u kralježnici i drugim organskim sustavima.

OZNAKE: